2/15/11

LADY GAGA...



Εκατομμύρια έφηβοι και νέοι λατρεύουν σήμερα τη... Lady Gaga! Χορεύουν στους ρυθμούς των τραγουδιών της, γίνονται φίλοι της στο Facebook (24 εκατομμύρια friends αριθμούσαν τον Νοέμβριο που μας πέρασε) και followers στο Twitter (7 εκατομμύρια τον Νοέμβριο) και κάθε εμφάνιση της 25χρονης τραγουδίστριας προκαλεί πάταγο! Όταν μάλιστα εμφανίστηκε πριν από λίγο καιρό στο MTV VMAs, ντυμένη ως ένα…κομμάτι κρέας (!), έγινε ένα από τα πρώτα θέματα σε παγκόσμιο ειδησεογραφικό επίπεδο. Η τηλεπαρουσιάστρια και γνωστή χορτοφάγος Ellen DeGeneres, σε συνάντηση μεταξύ τους κατά την διάρκεια της βραδιάς, την ρώτησε ποιος ήταν ο λόγος που επιχείρησε να φορέσει κάτι τέτοιο, η Stefanie Germanotta (όπως είναι το αληθινό όνομα της Gaga) απάντησε: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα απέναντι στους χορτοφάγους. Όπως ξέρετε, είμαι ο λιγότερο επικριτικός άνθρωπος στον πλανήτη! Έβαλα αυτό το φόρεμα για να δείξω ότι αν δεν υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, θα καταλήξουμε όλοι μας κομμάτια από κρέας. Εγώ δεν είμαι απλά ένα κομμάτι κρέας!».( http://www.mtvgreece.gr/article/nea-showbiz/i-lady-gaga-yperaspistike-to-forema-apo-kreas/6309)
Η Gaga δεν δίστασε να συμμετάσχει σε φιλανθρωπική εκστρατεία, μαζί με άλλα είδωλα της νεολαίας, όπως ο Justin Timberlake και η Alicia Keys, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τις οικογένειες που πάσχουν από Aids στην Αφρική και την Ινδία, κλείνοντας μάλιστα τους λογαριασμούς τους σε Facebook και Twitter. Οι σταρ έφτιαξαν βίντεο-ψηφιακές «διαθήκες» και έστειλαν το τελευταίο tweet τους. Τα βίντεο θα παίζουν μαζί με διαφημιστικό, που παρουσιάζει τους σταρ ξαπλωμένους σε φέρετρα. Αποφάσισαν να επιστρέψουν στην «ψηφιακή ζωή» και στις προσωπικές τους σελίδες, μόλις συγκεντρωθεί ένα εκατομμύριο δολάρια.(http://www.newsbomb.gr/gossip/story/h-lady-gaga-bgainei-apo-to-facebook)
Η Lady Gaga, η οποία υπήρξε ένα παιδί-θαύμα ως προς την μουσική, ενώ πέρασε και από τα ναρκωτικά, είχε ως όνειρο της ζωής της , όπως αναφέρει η ίδια στην προσωπική της ιστοσελίδα, να είναι «Beautiful, dirty, rich» (όμορφη, «βρώμικη», πλούσια). Στα τραγούδια της αναζητεί τον έρωτα, σύμφωνα με τα δεδομένα της σύγχρονης πραγματικότητας. «Don’t call my name” , τραγουδά για τα αγόρια που παρελαύνουν στη ζωή της. Το να πεις κάποιον με το όνομά του, σημαίνει ότι έχει αξία για σένα, έχει νόημα η σχέση μαζί του, είναι πολύτιμος. Αν δεν λες το όνομά του, σημαίνει ότι το μόνο που σε νοιάζει είναι να περνάς καλά, να είναι όμορφος εξωτερικά για να σε ελκύει και όταν τον βαρεθείς (κι αυτό γίνεται σύντομα, γιατί όλο και κάποιος πιο όμορφος θα βρεθεί που να σε συγκινήσει), τον αλλάζεις με κάποιον άλλο, που δεν χρειάζεται να πει το όνομά σου. Γιατί κι αυτός γρήγορα θα γίνει παρελθόν.
Αυτά όμως που ενδιαφέρουν την Gaga αληθινά είναι η επιτυχία και το χρήμα. Θέλει να αξιοποιήσει την μουσική της κατάρτιση και το ταλέντο της για να κάνει τον κόσμο να διασκεδάζει, να χορεύει και να ξεχνά τα προβλήματά του. Θεωρεί τον εαυτό της εκφραστή της σύγχρονης θηλυκής πλευράς της ζωής. Κοπέλες επιθετικές, με δικαίωμα στον έρωτα και την κατάκτηση, που χρησιμοποιούν τα αγόρια για να περνάνε καλά, που αναζητούν το κατακτητικό πάθος, ακόμα κι αν αυτό διαλύει την τρυφερότητα και την ζεστασιά μιας σχέσης. Η γυναίκα-κυνηγός σε όλο της το μεγαλείο.
Το star- system βρήκε ένα είδωλο που ξέρει να διατηρείται στην δημοσιότητα με κάθε τρόπο. Η Gaga στην ουσία με τις πράξεις της και τα τραγούδιά της περιγράφει το αδιέξοδο του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο οποίος έχει διαλύσει τις παραδοσιακές αξίες. Επιτυχία, χρήματα, ομορφιά, απολαύσεις, ικανοποίηση της σάρκας, ξέδομα είναι το όνειρο που η τραγουδίστρια ενσαρκώνει. Πίσω όμως από τους στίχους και την χορευτική μουσική της κρύβεται αυτή η μελαγχολία της αποτυχίας να αγαπήσει αληθινά.
Γιατί αν δεν έχεις όνομα, αν δεν είσαι πρόσωπο με ταυτότητα, που μοιράζεσαι και δίνεσαι στους άλλους αληθινά, όχι περιστασιακά, αλλά με όλη σου την ύπαρξη, αν δεν έχεις όρια, αν δεν χαίρεσαι τον άλλο όχι για την ομορφιά του μόνο ή για την απόλαυση που μπορεί να σου δώσει, αλλά γιατί υπάρχει και είναι αυτός που είναι, με τα θετικά και τα αρνητικά του, αν η ζωή σου είναι πλημμυρισμένη από την «βρωμιά» της αμαρτίας, την οποία βαφτίζεις «επιτυχία», τότε η όποια δόξα σου και περιστασιακή θα είναι, καθώς το σύστημα πάντοτε γεννά καινούρια είδωλα (πετώντας τα παλιά ως αναλώσιμα υλικά) και θα γίνεσαι ένα «κομμάτι κρέας», όχι γιατί δεν διεκδικείς τα δικαιώματά σου, αλλά γιατί δεν αγαπάς και δεν σε αγαπούνε.
Όσους φίλους κι αν έχεις στο Facebook, όσους ακόλουθους στο Twitter, όσους θαυμαστές κι αν αποκτήσεις, αν δεν βρεις Εκείνον που θα σε αγαπήσει αληθινά την ώρα της μοναξιάς σου που είναι όταν πέφτεις για ύπνο το βράδυ ή το πρωί, χωρίς να νιώθεις κανέναν να σε αγαπά αληθινά και κανέναν που να αξίζει να δώσεις την καρδιά σου, τότε καμιά δόξα δεν σου δίνει νόημα στη ζωή. Και το ομολογεί και η ίδια σε συνέντευξή της ότι δεν έχει καθόλου χρόνο για ραντεβού και για σχέσεις. «Είμαι παντρεμένη με την τέχνη μου και δεν δίνω δεκάρα για την αγάπη. Δεν γνωρίζω τι σημαίνει αγάπη κι έτσι γράφω τραγούδια για τη νοσταλγία» (περιοδικό Now, 9 Φεβρουαρίου 2009. http://www.nowmagazine.co.uk/celebrity-news/300123/lady-gaga-i-don-t-have-time-for-dating/1/ )
Ας το θυμηθούμε αυτό, καθώς ακούμε το Bad Romance της ευφυούς καλλιτέχνιδος, η οποία όμως δείχνει κατά βάθος αυτό που της λείπει: την αποτυχία της να βρει νόημα και αληθινή ευτυχία. Ίσως τελικά, γιατί και αυτή και όσοι την θαυμάζουν, ψάχνουν αλλού από εκεί που η ευτυχία πραγματικά βρίσκεται.
(βλ. http://el.wikipedia.org/wiki/Lady_Gaga και http://www.ladygaga.com/bio/)

Θ.Μ.